© 2019 , designed by dim-architects.com

Δύο εξοχικές κατοικίες στην Αίγινα

Αρχιτεκτονική μελέτη | Κατασκευή

2003-2005

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς φθάνοντας στο συγκεκριμένο σημείο είναι η προνομιακή του θέση, καθώς από τη βόρεια πλευρά του προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα , ενώ από τη νότια βλέπει σε ένα καταπράσινο δάσος. Το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αίγινας, ανάμεσα στους οικισμούς Βαθύ και Βαγία, αντικρίζοντας τη Σαλαμίνα και την Αττική.

Ζητούμενο ήταν η μελέτη και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων παραθεριστικών κατοικιών, των οποίων ιδιοκτήτες τυγχάνει να είναι συγγενικά πρόσωπα. Έτσι η ιδιωτικότητα, αν και επιδιώχθηκε, δεν αποτέλεσε αυτοσκοπό, με τα δύο κτήρια να πλησιάζουν αρκετά το ένα με το άλλο, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική φυγή προς τη θάλασσα από τον κενό μεταξύ αυτών χώρο.

Συνθετικά, οι ιδιωτικοί και κοινόχρηστοι χώροι διατάχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε από όλους να εξασφαλίζεται δυνατότητα θέασης, είτε προς το βουνό είτε προς τη θάλασσα. Οι χώροι του καθιστικού και της κουζίνας αποτελούν μια ενιαία διαμπερή ενότητα που προσφέρει τις βέλτιστες συνθήκες αερισμού, στοιχείου απαραίτητου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα καθιστικά προσανατολίζονται προς τη πλευρά της θάλασσας και γειτνιάζουν με μεγάλες βεράντες, κατάλληλα διαμορφωμένες ώστε να λειτουργούν ως κάδρο για το τοπίο που προβάλλει στο βάθος.