© 2019 , designed by dim-architects.com

Επανασχεδιάζοντας την

Πλατεία Κλαυθμώνος

Σπουδαστική εργασία, Ε.Μ.Π., 2014

Σε συνεργασία με:

Αλεξάνδρα Ανδρουτσοπούλου

Φραγκίσκος Τηνιακός

Στόχος της μελέτης ήταν ο επανασχεδιασμός της πλατείας Κλαυθμώνος, ενός από τους πιο κομβικούς υπαίθριους χώρους του ιστορικού κέντρου της πόλης των Αθηνών, ευρισκόμενη λίγα μόλις βήματα από τη νεοκλασική Τριλογία των αδελφών Χάνσεν.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίσαμε ήταν η αλλοίωση του χαρακτήρα της πλατείας ως δημόσιου χώρου, δηλαδή ως πυκνωτή της ροής των διερχόμενων πεζών αλλά και υπαίθριων δραστηριοτήτων εν γένει. Κατά συνέπεια, προσαρμόσαμε την σχεδιαστική μας προσέγγιση ανάλογα, διατηρώντας την ίδια στιγμή όσο το δυνατό περισσότερα από τα δέντρα αλλά και τη χαμηλή βλάστηση που ήδη υπήρχαν.

 

Βασική συνθετική χειρονομία της πρότασης ήταν η τοποθέτηση δύο διαμήκων κόκκινων τοίχων, οι οποίοι ορίζουν μια κατεύθυνση και ενθαρρύνουν την κίνηση στο εσωτερικό της πλατείας, χωρίζοντας την ταυτόχρονα σε μικρότερα τμήματα, περισσότερο οικεία στην ανθρώπινη κλίμακα. Ένα από τα τμήματα αυτά βυθίζεται αποκαλύπτοντας το αρχαίο τείχος των Αθηνών -τμήματα του οποίου έχουν αποκαλυφθεί από αρχαιολογικές ανασκαφές στο παρελθόν- αποκτώντας ταυτόχρονα τη χρήση υπαίθριου αμφιθεάτρου.

 

Τέλος, σχεδιάσαμε μια ξύλινη εξέδρα, υπερυψωμένη από το επίπεδο του φυσικού εδάφους, η οποία λειτουργεί ως υπαίθρια προέκταση του νέου αναψυκτηρίου της πλατείας που τοποθετείται στο μικρό διώροφο πύργο από σκυρόδεμα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς την Τριλογία, αλλά και σκίαση για τους υποκείμενους αυτής χώρους.